Vodka

Vodka

Een introductie

In het Russisch is vodka het verkleinwoord van water, namelijk ‘watertje’. Veelal is commerciële vodka neutrale alcohol (96 procent) aangelengd met water en met een klein smaakje, vaak suiker en nog een ‘geheime’ toevoeging. Dat vodka zo neutraal smaakt heeft echter geen negatieve invloed op de populariteit van de drank. Vodka is een van de meest gedronken sterke dranken ter wereld. Juist het gebrek aan complexiteit maakt vodka een allemansvriend, en bijzonder makkelijk te mixen.

Om vodka te kunnen maken moet er eerst een laag-alcoholische drank worden gemaakt van de grondstof van de vodka. Producenten hebben talloze keuzen bij het maken van vodka. Een selectie van deze keuze is: gerst, mais, tarwe, aardappelen, appels, druiven, suikerbieten, wortelen, bloemen, planten en ook suikerriet. Belangrijk is dat de basisgrondstof suikers bevat, of zetmeel wat om te zetten is in vergistbare suikers. Om deze producten om te zetten in alcohol wordt een mengsel gemaakt van de gekozen grondstof, water en gist. Gist is een eencellig micro-organisme dat suiker omzet naar alcohol en koolzuur (prik). Wanneer gistcellen klaar zijn met het omzetten van de aanwezige suikers naar alcohol stopt het gistingsproces en kan het mengsel worden gestookt tot vodka.

Commerciële vodka wordt bijna altijd gemaakt in een kolomketel, waarna de wort of stookwijn direct een percentage van ongeveer 96 procent alcohol bevat. Veel smaak van het oorspronkelijke product is er dus niet over. Bij vodka heeft de wijze van vergisting, het stoken, de koolfiltering en de aroma die uiteindelijk wordt toegevoegd (gebeurt bij veel vodka merken) dus de meeste invloed op de uiteindelijke beleving. Daarnaast is de keuze voor een vodka merk persoonlijk, bijvoorbeeld de uitstraling van de fles, het verhaal en de beleving, maar ook of je van een scherpe alcoholsmaak houdt of juist een zachte, minder aanwezige smaak.

Ook voor de cocktailscene is vodka altijd een mooi ingrediënt, omdat vodka een sterke alcoholbasis biedt, waarbij andere ingrediënten zoals likeuren en bijvoorbeeld vruchtensap goed tot stand blijven.